lördag 13 oktober 2012

När man talar om trollen... står pDoomy i dörren. #1

Först o främst: Pierre, jag älskar dig för dina senaste inlägg. Precis vad bloggen behöver, lite ny energi!  <3

--------------


Tänkte gå igenom mina funderingar kring pDoomy och hans stigande aktning inom trollscommunityn i två poster. Första delen avhandlar varför pDoomy helt plötsligt blivit spelbar. Andra delen tar en närmare titt på själva "runes of war" tierlistan och vad den igentligen gör.

Som ett utrop på fejjan annonserade i torsdags, så har jag köpt på mig ännu en enhet med Runeshapers för att effektivt kunna spela primal Hoarluk Doomshaper's tier 4 "Runes of war" på 35 poäng.
 

 
Och varför i hela friden vill man spela pDoomy då? Han var castern lämngst ner på den interna rankingen bland trollen när jag började spela WarmaHordes 2009. Killen har en DEF på 13, ARM 15. Han dör helt enkelt av om någon fiser i hans generella riktning. På det har han spells och feat som är hårt riktat mot att möta beastheavy Hordes.
 
Svaret är; Metat.
 
I och med Gargossals (fruktansvärt uttryck) och en del battleengines, har anti-infantry-tech blivit väldigt lättillgängligt, och på infanteriets bekostnad har många börjat köra listor med mer tyngre pjäser, tex Skorne med massa gladiatorer, eVayl med en massa Angelius, Troll med beastbricks osv osv. På det har vi ju själva listorna med Gargossals som även de försakar infanteri för klämma in en tung pjäs.
Vad behöver man göra för att få dessa tyngre pjäser att kompensera för förlusten av infanteri? Jo, slösa mer fury eller focus för att köpa mer attacker.
 
Det passar pDoomy som handen i handsken ioch med sitt feat som gör att motståndaren tar 1T6 skada för varje fokus/fury som den använder. Det är ett feat som är precis värdelöst mot infantryspammande motståndarlistor, vilket har varit en en mycket solid/valid taktik upp till nu även för hordesarmér, vilket gjort att pDoomy lidit av en uppsjö av dåliga matchups. Men metat jobbar nu som sagt för mer tyngre focus/fury användande modeller och det gör att den gamle shamanen får mer gynnsamma matchups över lag på en turnering.
 
Med mindre pjäser på bordet blir uppkeeps och animis betydligt viktigare för den enskilda modellen, något som även det gynnar pDoomshaper. För han sitter ju inne på en spell som börjat segla upp som en av spelets absolut bästa, även om den legat högt upp redan innan: Purification.
 
Purification är guld i dagslägt och sätter käppar i hjulet för många listor som förlitar sig på få modeller. Helt plötsligt fungerar de inte som man vill. Ju mindre figurer du har på bordet desto mer beroende är du av synergier mellan de olika modellerna sinsimellan och mellan modellerna och castern. Inom hordes är det animis som står för en stor del av synergierna, medan warmachine i lite större utsträckning är beroende av castern och dess spells (Grov generalisering men ändå med en viss sanning). I båda dessa fall kommer du att ogilla purification som nollställer något som du förlitar dig på ska fungera.
 
Kontentan är att spells och animis har blivit viktigare med ett metat som går mot färre modeller för att möta allt infantry-hate som bubblat upp på sistone. Båda dessa faktorer spelar pDoomy rakt i händerna och det har gjort att han gått från en "rolig" caster till att faktiskt bli kompetativ.
 
Han är absolut ingen autowinn kille, utan kräver sin spelare för att få honom att fungera, för han har fortfarande DEF 13 ARM 15.
 
//Stefan
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar