söndag 21 oktober 2012

Slaget om Slätten eller Doktorn är inne

Det hela började kvällen innan turneringen. Eller började och började. Jag hade redan bestämt att jag skulle spela mina Minions och jag spelar ju bara grisar. Jag ville ha två listor så jag hade lyckats få in i alla fall en träningsmatch (se inlägget om Purple Rain nedan) med Sturm & Drang. Den andra warlocken skulle självklart vara Lord Carver, Bringer of Most Massive Destruction Esquire III. Han är ju trots allt lika awesome som sitt namn. Jag kände inte att jag behövde någon träning med honom egentligen trots att jag ännu inte spelat honom med mina Road Hogs. Under kvällen efter att jag lagt mina barn då frugan var hos en väninna så skrev jag på Akenkasets facebookgrupp att jag hade lite tvivel. Rickard "Arlaharen" Nilsson verkade inte ha något bättre för sig så det hela slutade med att han skickade över sitt telefonnummer och vi diskuterade en eventuell Dr Arkadiuslista. Jag har bara spelat Doktorn tre gånger innan med katastrofala följder. Jag tror att Rickard såg att jag hade kommit till en liknande slutsats som honom. Den gode doktorn ska spelas med aasmycket bestar. Rickard och jag diskuterade (eller snarare, han instruerade) hur man bäst använder Doktorns feat. Han avslutar med:"Jag tycker du bara ska spela Carver. Det är antagligen bättre för man måste träna en hel del med doktorn för att få honom att fungera och även då är han sämre än Carver".

Nästa dag kom jag till universitetet med följande två listor nerpackade i väskan:

Lista 1, Thornfall Alliance.

Lord Carver +6
*War Hog 8
*War Hog 8
*Road Hog 9
Max Brigands 8
Slaughterhousers 6
Saxon Orrick 2

Reinforcements:
Gudrun 3
Alten Ashley 2
Min Bone Grinders 2

Lista 2, Mad Science Tier 1.

Doktor Arkadius +6
*War Hog 7(8)
*War Hog 7(8)
*War Hog 7(8)
*Road Hog 9
*Road Hog 9
Targ 2

Reinforcements:
*Gun Boar 5
Min Bone Grinders 2

Efter att ha socialiserat lite och berättat för Rickard att jag hade med mig Arkadius var det dags att dra igång.

Match 1.

Först blev jag lottad mot David "theWatchman" Gustavsson. De av er som spelar 40k känner igen honom som Sverigeettan inom det lilla spelet. Han har nyligen börjat spela WarmaHordes och som den powerplayer han är har han börjat med en Cygnar eHaleylista. Hans lista såg ut som följer:

eHaley +5
*Hunter 6
*Stormclad 10
*Lancer 6
Squire 2
AT Gun Mages 6
*UA 2
Max Forge Guard 8

Reinforcements:
*Charger 4
Stormsmith 1
Stormsmith 1
Stormsmith 1


En stabil lista men samtidigt lite annorlunda med dvärgarna. Vad kan jag säga egentligen? Jag vet ju att David spelat typ 2 matcher och har dålig koll på Hordes. Detta kan vara vägen till vinst för mig, att utnyttja att han är en nybörjare helt enkelt. Jag väljer att kasta in Doktor Arkadiuslistan. Jag kommer inte ihåg scenariot men å andra sidan tog ingen några kontrollpoäng.

Jag gör allting fel. Inte ett enda råd från Rickard lyssnar jag på. David skulle statistiskt sett ha vunnit kan jag säga. Han hade inte koll på transfers och därför trodde han att han skulle vinna lite lättare än vad det var, men det förändrar inte att han slog dåligt. Han missade att tekinesa iväg en av mina War Hogs så att han kom åt min warlock. Jag featade ihjäl Stormcladen som var i strid med inte mindre än alla tre av mina War Hogs. Lancern borde även den ha dödat Doktorn men missade att slå 9+ med tre tärningar. Sedan var det min tur. Då tittade vi på klockan och David hade ca 5 sekunder kvar. Jag vann alltså på time. Extra surt att vår schackklocka inte fungerade så vi fick starta om efter runda två med 30 minuters matchtid kvar. För att jag skulle må lite mindre dåligt så ville jag i alla fall gå för casterkill så jag gav bort en freestrike och flyttade ut min ena Road Hog för att sedan elda ihjäl Haley. Jag hade med andra ord vunnit ändå, det kändes lite bättre. Tidsvinster känns inte riktigt lika bra helt enkelt.

Match 2.

Jag trodde felaktigt att det var lunch nu, men vi skulle spela en match till. Nu fick jag spela mot Henrik "Superrunes" Eriksson och hans Retribution of Scyrah. De flesta vet väl att Henrik vann hela turneringen och var obesegrad. Jag valde i alla fall min Carver lista och han spelade följande:

Adeptis Rahn +6
*Phoenix 10
Arcanist 1
Max Sentinels 9
*UA 2
Battle Mages 5
Mage Hunter Assassin 2
Mage Hunter Assassin 2
Max Mage Hunters 8
*UA 2

Vi spelade Bunkers tror jag scenariot heter. Det med artillery emplacements och kantiga zoner. Jag insåg ju direkt att det skulle bli hårt. Min plan var att Brigander och Slaughterhousers skulle försöka döda hans artillery emplacement medans Carver och Co skulle hålla min egen och döda allt som kom nära. Runda två dog hans artillery som planerat när jag maxade ut skadan och slog ihjäl den med två Slaughterhousers efter att fem Brigander CRA:at in lite skada innan. Vad som följde var en sorglig syn där han sakta men säker decimerade mig till ingenting. Mitt lågvattenmärke var nog när en Mage Hunter Assassin får in en charge på min ena War Hog som är helt oskadd och har Batten Down the Hatches på sig. Assassinen gör 24!!! skada på ett skadeslag. Det är faktiskt löjligt när jag tänker på det. Sakta men säkert mals jag som sagt ner men jag lyckas i alla fall ta ut alla Sentinels och en Assassin. Kul att jag i alla fall hade en plan, lite dåligt genomförd bara.

Lunch.

Dan "Styvis" Alf tjatade och att han ville äta Snitzare på Snoddas så efter att vi väntat på att Stefan "LeSaboteur" Hallberg spelat klart sin match tog vi bilarna dit. Vi orkade inte gå i fem minuter i duggregn. Vi fick med oss Dennis "Avessalom" Korzun och Daniel "DanielT" Tönnberg. Två trevliga unga män. Dennis hade lite språkskola och lärde oss säga Fadern på ryska och Daniel var så där tyst men trevlig som han brukar vara. Tyvärr fick jag ingen Snitzare då så många beställde det att jag i sådana fall varit tvungen att vänta i femton minuter. Eftersom vi expiderades av en äldre asiatisk man med brytning så stog jag kvar för att se om det kunde bli några roliga missförstånd när Dennis skulle beställa mat. Tyvärr blev det inte så.

När vi kom tillbaka till universitetet knackade vi på och en söt ung kvinna i 20-årsåldern öppnade dörren till universitetet. Vi tackade för hjälpen och Dan sa: "Vet du var det finns några datasalar? Vi tänkte hämta lite datorer." Han var helt enkelt Aasome som han alltid är. Glada i hågen, mätta i magen och stärkta i själen av hennes leende var vi klara för nästa omgång låtsaskrig med tennsoldater. Jag vill dock klaga på att det inte finns några doftsprayer på toaletterna på universitetet. Jag gick på toa efter en annan deltagare och det var verkligen inte stärkande för själen.

Match 3.

Yes! Jag fick möta ingen mindre än Christian "Christian Aas" Aas, eller som han annars kallas: Kryddan. WarmaHordes metrosexuella dragplåster och dessutom en trevlig typ. Han spelade sina assnygga Legion och följande lista spelade han med:

pVayl +5
*Angelius 9
*Ravagore 10
*Shredder 2
*Typhon 12
Strider Deathstalker 2
Strider Deathstalker 2
The Forsaken 2
The Forsaken 2

Reinforcements:
Min Raptors 6
Shepherd 1

Det första jag funderade på var ju faktiskt att om båda Forsaken var Forsaken i bestämd form, hur gick det egentligen till? Var de samma kille på olika platser vid samma tillfälle? Med huvudet fyllt av dessa tids- och rumsparadoxer är det väl inte underligt att jag förlorade. Scenariot innefattade cirkelformade zoner och reinforcements i alla fall. Om jag ska vara ärlig såg jag ingen annan väg ut än att offra min Road Hog för att tända eld på Vayl. Sagt och gjort, men sedan slocknade elden direkt. Det hela slutade med att Typhon kunde chargea Carver bakifrån och göra fläskkotletter av honom. Det var verkligen inte kosher. Jag spelade bort mig, var säker på att Overtake triggades av living enemy, men det triggas av enemy warrior models, annars hade jag ju inte ställt Carver fem tum framför Typhon med ryggen vänd mot honom.

Match 4.

Nu fick jag möta Fredrik Spåre och hans Khador. Han meddelade innan att han var tvungen att spela sin Old Witch lista eftersom han spelat pIrusk i alla tidigare matcher. Fan tänker jag. Eftersom min granne spelar Old Witch känner jag ju iof till alla hennes knep, men jag tycker också hon är überbra. Som tur var hade han ju en ganska vek lista (OBS! Ironi). Den såg ut så här:

Old Witch +3
*Scrapjack -
*Behemoth 13
Gorman Di Wulfe 2
Max Kayazy Assassins 8
*UA 2
Kovnik Joe 2
Max Winter Guard Inf. 6
*UA 2
*Rocketeer 1
*Rocketeer 1
*Rocketeer 1

Jag tittade och såg att det här klarar jag aldrig av. Men jag hade theorycraftat en gimmickgrej med Doktorn och valde därför den listan. Jag avancerade och lät honom få in chargen på min ena Road Hog med sina Assassins. Tyvärr dog den direkt. Jag såg hur han trodde att han egentligen redan vunnit. Sedan valde jag att kasta Lightning Strike på mig själv med den andra Road Hogen, forceade för extra speed och trampleade igenom Winter Guard infanteriet och dödade en. Sedan flyttade jag in i baskontakt med häxan. Tyvärr fipplade jag lite och fick en frees strike av Behemoth på väg in. Det hade jag kunnat undvika med mera nogrannt mätande och användande av extra baser. Detta gjorde att jag tappade en spiral och numera slog med enbart en tärning för att träffa. Vad resten av armén gjorde var oviktigt, det var do or die. Jag tittar utan att mäta att Arkadius kommer lugnt kunna gå fram och hela Road Hogen och sedan feata. Missar dock att jag måste gå lite genom skog. Allt jag hade behövt göra var att charge min egen War Hog. Jag får inte Road Hogen inom 14" från Arkadius utan det fattas 1,5". Jag featar i vilket fall och Road Hogen missar. Fredrik står med hjärtat i halsgropen och slår ihjäl Arkadius. Han frågade vad fan jag gjorde där och för skojs skull slår vi alla slag som jag skulle ha gjort om jag gjort rätt. I sådana fall skulle jag ha träffat häxan på 11 med tre tärningar och Critical Knockdown. Jag hade gjort skada rätt in och sedan haft nog med fury kvar för två primal shocks på henne där jag hade råd att boosta ett slag på vardera eller båda på en och sedan kasta en till helt oboostad. Vi slog och Old Witch blev knockad och sedan dog hon på första primal shocken. Men ingen idé att gråta över spilld mjölk. Jag lärde mig i alla fall något.

Några saker jag tänkte på:


  • Arrangörerna lyssnade på de spridda rop som fanns om en femte runda. Arrangörerna stod på sig och gjorde precis som de sagt innan. Mycket bra. Kul att det alltid gnälls om att man vill spela mer, men att när det inte blir så och det erbjuds en extra casual runda mot vem man vill så är det ingen som spelar.

  • Kul att Minions vann best painted. Extra kul att Arlaharen vann med motiveringen att de ser så verkliga ut. Extra kul när man hör att runner up är Christian Aas rosa Legion of Everblight. Hur får man Legion att se verkliga ut?

  • Det kändes som om jag var närmast vinst de gånger jag spelade Doktor Arkadius. Antagligen för att det är en gimmicklista som folk innan den här bloggen inte känner till. Carver är yesterday's news.

  • Kul att få möta tre nya motståndare, och så Christian som det alltid är en glädje att möta.

7 kommentarer:

  1. Christian borde byta forumsavatar till regnbågarna...

    SvaraRadera
  2. Blir direkt tvärpepp på att plocka fram Arkadius igen efter att ha läst matchen mot häxan. Tramplesprinta två Road Hogs mot andra castern är ju hur hilarious som helst och har en dräglig threat range på 27,5". Kanske dags att köpa sin tredje Road Hogs?

    Dr. A (T1)
    ^Road Hog
    ^Road Hog
    ^Road Hog
    War Hog
    War Hog

    35/35

    SvaraRadera
  3. Det är verkligen tufft, dock inte så bra Rickard. Bland annat eftersom man inte får använda assault när man missar ett Tresholdslag. http://privateerpressforums.com/showthread.php?86262-Road-Hog-Frenzy-and-Assault&highlight=road+assault
    Men kanske ännu mer för att det är en gimmick, inte en solid lista.

    Threat rangen är ju dessutom lite diskutabel. Grundspeed (5) + Full Boar (2 och Pathfinder) + Trample (3) + Sprint (7) + Frenzy Charge (10) + melee range (0.5) är förvisso 27,5" men det är svårt att inte frenzya in i varandra. Då är det snarare vettigt att hålla sig inom 14" av Doktorn då han ju kan använda sina 8 fury (7+maltreatment) till att kasta två helt boostade Primal Shocks. En sådan träffar till exempel Old Witch på 8+ och slår in tre tärningar - 4 i skada. Det är statistiskt 11 i skada på de två träffarna. Får man in en frenzy på henne så ger det dessutom statistiskt en skada på 11 av det slaget. Det har ju dessutom crit KO som sagt och om det går in kan du spara in på boostning för att träffa med dina primal shocks och iställer kasta in en till primal shock utan boostad skada. Det är 3 i skada till.

    Som sagt, en gimmick som inte funkar mot allt, men den är rolig. Tyvärr känner nu alla till den eftersom jag skriver om det.

    SvaraRadera
  4. Konstigt att rulingen gick mot Assault på Frenzy. Det hade ju nämligen varit ett plus för Legion men jag antar att ge fingret åt obskyr miniontech går före >_<

    Man kan nog släppa alla tankar om att Arkadius kommer funka lika bra som de andra barnen, men han är ju onekligen en riktigt tuff warlock och med sitt feat har han ändå en stor rånbögmordspotential mot mjuka casters. Det är som nice med tramplesprinten är ju att du får välja facing efter den och förhoppningsvis kan ställa dig så att du bara ser fiendekastaren alternativt så att hen är närmast. Forced Evolution ger ju lite bättre skadestats ifall man når med featchargen. Så länge grisen är i hans kontroll innan du drar featet kan du ju köra Primal Shock innan fire and forget-missilen av bacon och vrede.

    Nu behöver vi bara Primal/kör och gris-zealots för att kunna köra fläsktraktorn över midtier-oppositionen.

    SvaraRadera
  5. Jag vet hur de tänkte. Vi måste nerfa armlocks och assault frenzy, de enda surprise techen som fanns för grisarna. Thornfall Alliance är så jäkla OP att annars blir det omöjligt för andra fraktioner att hålla jämna steg med dem.

    Det jag är orolig för är att om man försöker feata in två road hogs så kommer den andra in i den första road hogen. Men det är klart, med lite superior placements kanske det ska gå att undvika.

    SvaraRadera
  6. Haha häxan tycker INTE om att det Scan plötsligt parkerar ett 10ton lass med bacon framför fötterna på henne :P

    Du har helt rätt i att jag blev helt tagen på sängen, älskar sånt :D
    Bäst är dock dina tokens och markörer.. Jag berättade på min lokala förening (och visade bilden jag tog på dem) och alla garvade gott.

    /Fredrik från match 4

    SvaraRadera